Ács Margit: Élet a purgatóriumban

Élet a purgatóriumban címmel jelent meg 2021 szeptemberében a Kossuth-díjas író, Ács Margit legújabb regénye. A 20. század második felében játszódó cselekmény bemutatja, hogyan lett egy 1940 körül született kislányból híres és sikeres díszlettervező, családanya. A munkáscsaládból származó lány minden erejéből – a diktatúrák árnyékában is – tanulni szeretne. De a megismert világ és az új, értelmiségi körökből érkező barátok el is távolítják a családtól.


Vajon a társadalmi, származásbeli, világnézeti különbségek megpecsételhetnek barátságokat, szerelmeket a 20. században? Kettévághatnak-e erős családi kötelékeket? Megmarad-e az összetartozás miután valaki elsőként a családból diplomás lesz, vagy végleg kiszakad a gyerekkori közegből? „Befogadja vagy kitaszítja a világ”, amelyből érkezett, amelybe érkezett?

December 7-én a Kultszó Egyesület szervezésében rendezzük meg Ács Margit Élet a purgatóriumban című könyvének bemutatóját. Az elhangzó szövegrészletek művészi tolmácsolásában közreműködik dr. Havas Judit előadóművész, irodalomtörténész. Beszélgetőtárs Juhász Zoltán András, a Kultszó Egyesület elnöke.


Az esemény különlegessége, hogy ezen az alkalmon az írónő egyetemisták, a fiatal generáció kérdéseire válaszol. Hogyan lehet élni egy olyan világban, amikor ennyi szörnyűség nehezedik generációnk vállára? Lezárul-e az „apáról fiúra”, generációról generációra való mesélés? Hogyan lehet nem elfelejteni a múltat? És ami talán a legfontosabb: lehet-e megbocsátani?


A 2019-ben alakult Kultszó Egyesület rendszeresen szervez kulturális programokat vidéken és a fővárosban. Az egyetemisták által alapított szervezet célja, hogy erősítse a fiatalok és az idősebb generáció, a város és a vidék közötti kulturális kapcsolatokat.

A rendezvény ingyenes, de a járványhelyzet miatt regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékukat legkésőbb december 5-ig jelezzék a kultszoegyesulet@gmail.com e-mail-címen.
További információval kapcsolatban forduljanak bizalommal Juhász Zoltán András elnökhöz a fenti e-mail-címen, vagy a +3670/6451150-es telefonszámon.
A rendezvény helyszíne:
Három Szerb Kávéház, Budapest, V. kerület (Belváros-Lipótváros), Szerb utca 3.
A kezdés időpontja 18:30
A regisztrált vendégeinknek a beszélgetés fókuszába kijelölt témákhoz kapcsolódó részleteket is küldünk a könyvből.
Várjuk szeretettel rendezvényünkön!
http://www.kultszo.com

Föld, falu, furfang

Október 6. ködös őszi estéjén Kodály héregi népdalgyűjtéseit, “titkos” térképeket, földügyi vitákat elevenítettünk föl a Héregi Kultúrban, de az asztalra kerültek eddig meg nem fejtett térképek is, a történelem és a dalok mellett beszélgetve közelebb juthatunk a valósághoz az egyori Héregről…

Föld, falu, furfang… Gál János népzenész és Juhász Zoltán András zenés-verses történelmi előadása Héregről a Héregi Könyvtár szervezésében.
A zene mellett az egykori faluról, földosztásokról, az uraságról, az intézőről hallgathatunk meséket, előadást, de a régi elrejtett térképek és fényképek is előkerülnek. Kodály Héregen gyűjtött népdalait Gál János citerán szólaltatja meg.

A himnusz “születésnapja”

Az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Honismesmereti Szövetség 2020. január 22-én közösen ünnepelte a Magyar Kultúra Napját, a Himnusz születésnapját. Az eseményen Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnökének köszöntője után Minya Károly nyelvész Értjük vagy félreértjük a költő szavát címmel tartott előadást. A nyelvészeti “barangolás” során Kölcsey és Csokonai verseinek világába kaphatott a közönség betekintést, külön kiemelve a szövegekből az archaikus formákat, melyekkel a mai olvasónak sokszor küzdeni kell, hogy eljuthasson a megértéshez. A tihanyi ekhóhoz című Csokonai-verset egyesületünk tagja, Juhász Zoltán András szólaltatta meg az ünnepi alkalmon. Minya Károly előadása után Dobozy Borbála csembalóművész a retorika és a zene közös pontjaira világított rá, a retorika tudományának ismerete nélkül „…a művekhez nyúlni csaknem hiábavaló, és olyan, mintha az ember mosatlan kézzel tenné azt” című előadásában. Az alkalmat Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke zárta. Az eseményről beszámoló és fényképek az Anyanyelvápolók Szövetségének weblapján látható.

Parancsolt partnerség?!

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE

Rendhagyó történelmi-irodalmi előadásunkkal a
Tanácsköztársaság egyház és állampolitikáját ismerhetik meg a résztvevők
interaktív, rendhagyó módon: irodalmi, zenei blokkok, filmrészletek,
képzőművészeti alkotások vezetik be az érdeklődőket az 1919-es év atmoszférájába
és ezáltal ismerhetjük meg történelmünknek a bizonyos “133 napját”.

Felnőtt csoportoknak: 60 perc
Diákoknak: filmelemzéssel, médiatörténeti kitekintéssel: 2×45
perc

Továbbra is várjuk a jelentkezőket!

Az ELTE Online Magazinban is találkozhattak az érdeklődők az egyesületünkkel. Az egyesület szeretne minél több kulturális területre kiterjedő programokat szervezni, így arra van szükségünk, hogy a tagok közül legalább egyvalaki otthonosan mozogjon az adott szférában. Ha jelentkezel, az lesz a feladatod, hogy a saját ágazatodhoz kötődő programok szervezésében segíts: kreatív ötletekkel, szakmai felügyelettel és az előadókkal való kapcsolattartás által. Az alábbi kulturális területekre keresünk felelőst: előadóművészet, drámapedagógia, népművészet (népzene, néptánc), színház és film, kortárs zene, tudományos ismeretterjesztés (reál és humán tárgyakban egyaránt).

Bővebben: “Továbbra is várjuk a jelentkezőket!”